Απιστία στην εικονική πραγματικότητα – Πιάνεται ως απιστία;

Πριν χρόνια η προοπτική του να ζει κανείς μια δεύτερη ζωή σε μια εικονική πραγματικότητα αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Σήμερα όμως η πολυτέλεια αυτή είναι στη διάθεσή μας και με το παραπάνω. Οι τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας όχι μόνο έχουν εισχωρήσει στα σπίτια μας, αλλά ο διαδικτυακός αυτός κόσμος μας επιτρέπει να φτιάξουμε τη ζωή των ονείρων μας χωρίς τους περιορισμούς της καθημερινότητας. Ας δούμε την ιστοσελίδα Second Life για παράδειγμα.

Πρόκειται για έναν τεράστιο εικονικό κόσμο που δημιουργήθηκε πριν από 13 χρόνια (χτίζοντας μια κοινότητα 1 εκατομμυρίου μελών την πρώτη δεκαετία) και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Το καλοκαίρι του 2016 στο Second Life υπήρχαν πάνω από 46 εκατομμύρια μοναδικά εγγεγραμμένα μέλη και ο μέσος όρος είναι 10-12 χιλιάδες νέες εγγραφές την ημέρα.

Life 2.0

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου άβαταρ, να αλληλεπιδράσεις με άλλους σε ένα εικονικό περιβάλλον, να γνωρίσεις άλλους παίκτες, να μιλήσεις… με λίγα λόγια έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις μια εντελώς διαφορετική ζωή. Οι δημιουργοί τονίζουν όμως με πάθος ότι δεν πρόκειται για παιχνίδι. Πρόκειται για μια συνεχή εμπειρία που δεν βασίζεται σε κάποιους στόχους, ούτε υπάρχει τελικός σκοπός. Όπως και η «πραγματική» ζωή, απλά «συμβαίνει».

Για πολλούς δεν είναι απλά μια απόδραση από την ρουτίνα και μια ευκαιρία να ζήσουν εμπειρίες που δεν θα είχαν στην πραγματική τους ζωή, αλλά και ένας εξαιρετικά αποδοτικός τρόπος να κάνουν γνωριμίες και να δημιουργήσουν σχέσεις με άτομα που σε άλλη περίπτωση θα δυσκολεύονταν να συναντήσουν. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιλογής του είδους της εικονικής ζωής που θέλει κανείς να ζήσει. Προσφέρονται τρεις κατηγορίες για να καθοριστεί ο βαθμός ελευθερίας του κάθε χρήστη στο Second Life.

Η βασική κατηγορία, στην οποία δεν επιτρέπεται το γυμνό και η υπερβολική βία, είναι ιδανική για τα νεότερα μέλη, ενώ η μεσαία κατηγορία επιτρέπει μέχρι ενός σημείου το υβριστικό λεξιλόγιο, τη βία και το γυμνό. Ωστόσο, η ιδανική κατηγορία για όσους επιθυμούν το μέγιστο επίπεδο βίας και σεξουαλικής δραστηριότητας είναι η κατηγορία ενηλίκων.

Εικονικό σεξ

Όπως είναι αναμενόμενο, πολλοί χρησιμοποιούν το Second Life για να δημιουργήσουν σχέσεις. Οι εικονικοί γάμοι δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για σεξ (μετά από επιβεβαίωση της ηλικίας των χρηστών ώστε να μην επιτρέπεται σε ανηλίκους να συμμετέχουν σε ακατάλληλες δραστηριότητες). Το πρώτο ζευγάρι που γνωρίστηκε μέσω του Second Life είναι οι Booperkit Moseley και Shukran Fahid, οι οποίοι παντρεύτηκαν και έκαναν παιδιά και είναι ακόμα μαζί και ευτυχισμένοι. Έκτοτε έχουν προκύψει πολλοί ακόμα γάμοι στον «αληθινό κόσμο».

Βέβαια, η δυνατότητα κοινωνικοποίησης που προσφέρει το Second Life δίνει στους παντρεμένους και τους δεσμευμένους την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με άλλους σε έναν εικονικό κόσμο. Μπορούν να επιλέξουν την εμφάνιση που θέλουν, να υιοθετήσουν έναν

χαρακτήρα διαφορετικό από τον αληθινό τους και να κάνουν σεξ με περισσότερα άτομα από ότι θα μπορούσαν στον αληθινό κόσμο, χωρίς καν να χρειαστεί να εφευρίσκουν δικαιολογίες και να κρύβονται.

Τώρα αυτό πιάνεται ως «απιστία»; Οι παράνομες σχέσεις σε ένα εικονικό περιβάλλον, όπου δεν υπάρχει σωματική επαφή, είναι το ίδιο με μια ερωτική συνεύρεση με έναν αληθινό άντρα ή γυναίκα; Η αλήθεια είναι ότι το θέμα είναι περίπλοκο. Αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σεξουαλική επαφή, το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων μπορεί να είναι άκρως αληθινό, και αυτό είναι που μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα περισσότερο από μια απλή σωματική απιστία.

Βέβαια, δεν αποκλείεται πολλοί να ξεκινάνε μια σχέση στο Second Life και στη συνέχεια να συναντιούνται με το εικονικό ταίρι τους στον πραγματικό κόσμο, πράγμα που όπως είναι λογικό δεν μπορεί παρά να ενέχει μια δόση απογοήτευσης. Όπως είναι φυσικό, το άβαταρ μας στο Second Life είναι συνήθως η ενσάρκωση όσων θα θέλαμε να είμαστε, με έμφαση στα δυνατά μας σημεία. Αν εσύ παρουσιάζεσαι πιο γυμνασμένος/η από ότι είσαι, για ποιο λόγο να μην κάνουν και οι υπόλοιποι το ίδιο;

Έχοντας κατά νου αυτή την παράμετρο, είναι δίκαιο να περιμένουμε ότι το άτομο που θα συναντήσουμε θα είναι όπως είναι στον εικονικό κόσμο; Το φιλοσοφικό αυτό ερώτημα είναι τελικά λιγότερο πολύπλοκο από ότι δείχνει αρχικά. Στο κάτω κάτω, όταν κάνουμε μια σχέση στον πραγματικό κόσμο είναι εύκολο να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και να γίνουμε το άτομο που θέλουμε αλλά δεν νιώθουμε αρκετά ελεύθεροι να είμαστε στην καθημερινότητά μας. Το συναίσθημα ελευθερίας που μας δίνει αυτό είναι απίστευτο.

Και η πίτα ολόκληρη, και ο σκύλος χορτάτος

Το ερώτημα είναι: για εκείνους που έχουν παγιδευτεί στον γάμο τους, ή για όσους είναι μια χαρά μόνοι τους, η εικονική ελευθερία του Second Life αποτελεί μια πιο συναρπαστική εναλλακτική; Μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε συνεχώς νέες γνωριμίες, να κάνουμε σεξ εντός (και εκτός) διαδικτύου με πολλά άτομα, και όλα αυτά χωρίς την υποχρέωση να δεσμευτούμε ή να «κατασταλάξουμε». Οι μακροχρόνιες σχέσεις δεν είναι για όλους, οπότε η ευκαιρία για εικονικό φλερτ και σεξ χωρίς υποχρεώσεις ίσως και να είναι η ιδανική επιλογή.

Καθώς οι εικονικοί κόσμοι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να μπαίνουν όλο και περισσότερο στη ζωή μας, οι άνθρωποι δεν θα πάψουν να έχουν την ανάγκη για νέες γνωριμίες, είτε είναι ήδη δεσμευμένοι είτε όχι. Η Victoria Milan είναι ένα online δίκτυο γνωριμιών για παντρεμένους και δεσμευμένους οι οποίοι επιθυμούν διακριτικές συνευρέσεις, χωρίς τις απαιτήσεις του Second Life. Αν και οι εικονικοί κόσμοι έχουν αμέτρητα πλεονεκτήματα, απαιτούν και έναν βαθμό δέσμευσης καθώς οι χρήστες πρέπει να δίνουν ζωή στα άβαταρ τους και χρησιμοποιούν το σύστημα.

Στη Victoria Milan, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εγγραφείς, να ανεβάσεις φωτογραφία και να βρεις το άτομο που θέλεις από την περιοχή σου για λίγη διασκέδαση ενηλίκων χωρίς δεσμεύσεις. Τόσο απλά. Πρόκειται για την ιδανική λύση για όσους θέλουν να ξεφύγουν από έναν γάμο χωρίς σεξ, μια σχέση που έχει βαλτώσει ή απλά να ξανανιώσουν το πάθος!