Απιστία ή ελεύθερη σχέση; Η πολυτέλεια της επιλογής!

Για ορισμένους από μας οι ελεύθερες σχέσεις αποτελούν την πραγματοποίηση του ρητού «και την πίτα ολόκληρη, και τον σκύλο χορτάτο». Σόρυ για την κοινότοπη σύγκριση, αλλά δεν παύει να είναι αλήθεια πως για ορισμένους παραμένει αδιανόητο πως είναι δυνατόν να θεωρείται ηθικό το να έχει κανείς μια αποκλειστική σχέση και να ξενοκοιμάται.

Αναμφίβολα, σε μερικές χώρες οι ελεύθερες σχέσεις παραμένουν ταμπού. Μήπως όμως αποτελούν την απάντηση για να κρατήσει η ευτυχισμένη σχέση σας με το άτομο που αγαπάτε.

Μια φρέσκια ματιά

Όπως ξέρουν όσοι βρίσκονται εδώ και χρόνια σε έναν γάμο ή μια σχέση, το πάθος και ο πόθος του πρώτου καιρού σβήνουν σιγά σιγά, δίνοντας τη θέση τους σε μια βαθύτερη φιλική σχέση. Αυτό είναι, φυσικά, αναμενόμενο καθώς όσο συνηθίζετε ο ένας το σώμα και τις συνήθειες του άλλου δεν υπάρχουν πια πολλά να ανακαλύψετε.

Η λαχτάρα για νέους ερωτικούς συντρόφους και η έξαψη που δίνει η εξερεύνηση ενός νέου σώματος είναι αρκετά δυνατή ώστε να οδηγήσει πολλούς στην απιστία. Οι στατιστικές για την Ευρώπη λένε πολλά. Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, το 36 τις εκατό των ανθρώπων παραδέχονται ότι κάνουν απιστία, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα εκατομμύρια άνθρωποι δηλώνουν ότι θέλουν να απατήσουν το εδώ και χρόνια ταίρι τους.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελεί η Δανία, όπου το 46 τις εκατό των ανθρώπων παραδέχονται πως έχουν εξωσυζυγική σχέση. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες της μελέτης έχουν φανοί άπιστοι τουλάχιστον μία φορά.

Το να μάθει κανείς ότι τον έχουν απατήσει μία ή και περισσότερες φορές μπορεί να είναι σοκαριστικό. Τι θα γινόταν όμως αν αφαιρούσαμε το στοιχείο της προδοσίας από την κατάσταση αυτή; Τι θα γινόταν αν δεν άλλαζε η δέσμευσή σας να είστε με τον/την σύντροφό σας και να αγαπιέστε, ενώ παράλληλα θα μπορείτε να απολαμβάνεται σεξουαλικές επαφές και με άλλα άτομα;

Δεν αποκλείεται οι ελεύθερες σχέσεις να είναι η λύση.

Καταλαβαίνω ότι σε ορισμένους οι ελεύθερες σχέσεις ακούγονται παράλογη ιδέα. Ας σκεφτούμε τα πρακτικά πλεονεκτήματα όμως.

Απιστία ή ελεύθερη σχέση

Οι ελεύθερες σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο δέσιμο;

Πρώτα από όλα, είναι γεγονός πως στις σχέσεις συνήθως ο ένας από τους δύο έχει υψηλότερη λίμπιντο. Όταν λοιπόν αυτός ο άντρας ή αυτή η γυναίκα λαχταρά σωματική επαφή συνήθως μένει με την όρεξη, πράγμα που οδηγεί συχνά σε απογοήτευση και τελικά σε αίσθημα πικρίας.

Η αίσθηση της συνεχούς απόρριψης μπορεί να δημιουργήσει χάσμα ανάμεσα στους δύο συντρόφους, κάνοντας τους να απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο… έως ότου ο χωρισμός να φαντάζει η πλέον λογική επιλογή.

Οι ελεύθερες σχέσεις όμως θα μπορούσαν να σώσουν σχέσεις σαν και αυτές. Αν ο πιο δραστήριος σεξουαλικά εκ των δύο έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τις ανάγκες του εκτός της σχέσης, το πιο πιθανό είναι ότι το αίσθημα απογοήτευσης και πικρίας θα εξαφανιστεί. Στη χειρίστη, απλά θα σβήσει τη δίψα του για έρωτα μέσω της απιστίας.

Έχοντας απομακρύνει λοιπόν αυτό το αγκάθι, οι δύο σύντροφοι μπορούν να επικεντρωθούν στις πιο συναισθηματικές πλευρές τις σχέσεις τους.

Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και το κύριο πλεονέκτημα που προσφέρουν οι ελεύθερες σχέσεις και η απιστία. Έχετε την ελευθερία να απολαύσετε νέες, συναρπαστικές, παθιασμένες συνευρέσεις με άτομα για τα οποία νιώθετε σεξουαλική έλξη, χωρίς παράλληλα να στερείστε το βαθύ συναισθηματικό δέσιμο με τον μόνιμο δεσμό σας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα μιας μελέτης, όσοι έχουν ελεύθερες σχέσεις τείνουν να είναι πιο υγιείς και πιο χαρούμενοι σε σχέση με όσους εμμένουν στη μονογαμία.

Φυσικά, η λύση για πολλούς παραμένει η απιστία. Η έξαψη των εξωσυζυγικών σχέσεων πίσω από την πλάτη του συντρόφου τους και το ρίσκο να τους κάνουν τσακωτούς, κάνει για πολλούς τις παράνομες ερωτικές συνευρέσεις ακόμα πιο συναρπαστικές. Και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα αυτά δεν αισθάνονται βαθιά αγάπη για τον μόνιμο σύντροφό τους, απλά έχουν ορμές τις οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν μόνο με κάποιον τρίτο.

Στη Victoria Milan, το δίκτυο γνωριμιών μας σας προσφέρει έναν άνετο, ασφαλή τρόπο να γνωρίσετε άλλους δεσμευμένους που σκέφτονται όπως εσείς με σκοπό να κάνετε μια διακριτική γνωριμία. Αν αναζητάτε μια παράνομη σχέση, μπορείτε να αναρτήσετε το προφίλ σας με την ασφάλεια που σας προσφέρει η ανωνυμία, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο στις ελεύθερες σχέσεις.

Ίσως εσείς και ο/η σύντροφός ή σύζυγός σας μπορείτε να φτιάξετε μαζί τα προφίλ σας και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον να επιλέξει νέο ερωτικό σύντροφο. Και ποιος ξέρει; Μπορεί έτσι να ξανανάψει η φλόγα μεταξύ σας και να γίνει και η δική σας σχέση πιο ενδιαφέρουσα.