Πόσο «έξυπνο» είναι το κινητό σου σε θέματα σχέσεων;

Τα τελευταία 15 χρόνια τα κινητά τηλέφωνα έχουν μεταλλαχτεί. Κάποτε, τα τηλέφωνά μας ήταν ογκώδη και βαριά με ασπρόμαυρη οθόνη και ελάχιστες λειτουργίες. Πλέον όμως οι συσκευές με iPhones και Android έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γης χρησιμοποιεί smartphone (πάνω από 2,16 δισ, σύμφωνα με στοιχεία από τα τέλη του 2016).
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστούμε την τεράστια προσφορά συσκευών σήμερα. Μας επιτρέπουν να δούμε ταινίες, να παίξουμε παιχνίδια πιο εξελιγμένα από ότι μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε, να διαβάσουμε βιβλία, να κάνουμε video-chat με άτομα από όλο τον κόσμο και να τσεκάρουμε τους λογαριασμούς μας στα social media κάθε ώρα και στιγμή. Το γεγονός ότι τα smartphone είναι πανταχού παρόντα πρέπει να έχει κάποια επίδραση στον τρόπο ζωής μας, έτσι δεν είναι; Και κυρίως, έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στις σχέσεις μας;

Το αποτέλεσμα της απασχόλησης που προσφέρουν

Τα smartphone αναμφίβολα μας προσφέρουν πολλές εναλλακτικές για να περνάμε την ώρα μας. Μπορεί να σου αρέσει να διαβάζεις βιβλία καθώς πηγαίνεις στη δουλειά. Ή ίσως τρελαίνεσαι να βλέπεις ταινίες στο κρεβάτι ενώ το έτερό σου ήμισυ κοιμάται δίπλα σου. Άλλες φορές πιάνεις τον εαυτό σου να τσεκάρει τις ενημερώσεις στο Facebook ή τα σχόλια στην τελευταία σου ανάρτηση στο Instagram την ώρα που σου μιλάει το ταίρι σου. Αν σου θυμίζει κάτι αυτό, μη νομίζεις ότι δεν συμβαίνει και σε άλλους. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών που έλαβαν μέρος νιώθουν ότι τα smartphones επηρεάζουν τη σχέση τους, μειώνοντας τον χρόνο που έχουν με τον σύντροφό τους. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, φοιτητές ρωτήθηκαν σχετικά με τη χρήση των smartphone και τις σχέσεις τους. Όσοι από τους συμμετέχοντες εξαρτώνται περισσότερο από το κινητό τους φαίνεται να νιώθουν λιγότερη σιγουριά για τη σχέση τους, πράγμα που ίσως δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να νιώσουν ζήλια για το smartphone του αγαπημένου τους. Δεν είναι όλα τα νέα άσχημα όμως. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην τεχνολογία των smartphone (video chat, εφαρμογές για άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων) μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε με διάφορους τρόπους. Για τα ζευγάρια που περνάνε πολύ χρόνο χωριστά, ιδίως όσους έχουν σχέση εξ αποστάσεως, το γεγονός αυτό τους εξασφαλίζει μεγαλύτερη οικειότητα από ότι θα μπορούσαν να έχουν χρόνια πριν.
smartphone σχέσης

Οι επανάσταση στις γνωριμίες

Τα smartphone έχουν επίσης επηρεάσει σημαντικά των τρόπο που κάνουμε γνωριμίες και ερωτευόμαστε. Οι εφαρμογές γνωριμιών γίνονται ένας όλο και πιο δημοφιλής σύνδεσμος ανάμεσα στα ζευγάρια, επιτρέποντας σε άτομα από όλο τον κόσμο να βρουν το ιδανικό ταίρι, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις τους. Αν και οι ιστοσελίδες γνωριμιών θεωρούνταν κατακριτέες, αλλά και κάπως ύποπτες, στο παρελθόν, σήμερα αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας.
Για παράδειγμα, το 7% των ενηλίκων στις ΗΠΑ (μεταξύ 30 και 49 ετών) γνωρίστηκαν με το έτερό τους ήμισυ στο ίντερνετ, ενώ το 41% των χρηστών του ίντερνετ στις ΗΠΑ γνωρίζουν κάποιον που χρησιμοποιεί ιστοσελίδες γνωριμιών.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο από την άλλη, μία στις πέντε σχέσεις ξεκινάνε πλέον στο ίντερνετ, ενώ κάτι παραπάνω από τους μισούς χρήστες ιστοσελίδων γνωριμιών είναι γυναίκες. Οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο πολλοί από μας βρίσκουμε τον έρωτα, και το πώς βρίσκουμε άτομα με τα οποία πραγματικά θέλουμε να γνωριστούμε. Στο παρελθόν, το να βρει κανείς έναν υποψήφιο σύντροφο ίσως περιλάμβανε την επίσκεψη σε κάποιο μπαρ για εργένηδες… αυτό όμως ενείχε συμβιβασμούς γιατί αν δεν ήθελε να φύγει μόνος έπρεπε να συμβιβαστεί και να επιλέξει ανάμεσα στις περιορισμένες επιλογές που είχε. Με τις ιστοσελίδας γνωριμιών όμως, έχεις τη δυνατότητα να περιορίσεις την αναζήτησή σου και να την κάνεις όσο εξειδικευμένη θέλεις ώστε να βρεις το κατάλληλο άτομο. Τι παραπάνω θα μπορούσε να ζητήσει κανείς όταν θέλεις να ερωτευτεί;

Η λύση για τις σχέσεις που δεν μας ικανοποιούν

Για όσους δεν είναι ευτυχισμένοι στην τωρινή σχέση τους, ή απλά αναζητούν λίγο επιπλέον πάθος για να συνοδεύσουν τη σχέση αγάπης που βιώνουν, οι ιστοσελίδες γνωριμιών είναι μια διέξοδος για τις βαθύτερες επιθυμίες τους. Η Victoria Milan έχει αφοσιωθεί στο να βοηθάει άτομα σαν εσένα να προσθέσουν ενδιαφέρον στη ζωή τους και να βρουν κάτι που να τους εξιτάρει εκτός του γάμου ή της μακροχρόνιας σχέσης τους.
Για όσους βρίσκονται σε σχέσεις χωρίς ερωτικές επαφές, ή έστω με ελάχιστες ερωτικές επαφές, το να μπορούν να έχουν μια παράλληλη σχέση μοιάζει με σανίδα σωτηρίας. Αν ικανοποιείς αλλού τις σωματικές σου ανάγκες, θα έχεις την άνεση να επικεντρωθείς στο συναισθηματικό κομμάτι της μόνιμης σχέσεις σου. Τα Smartphone κάνουν τις παράλληλες σχέσεις διακριτικές, απλές και ασφαλείς. Για να μάθεις περισσότερα για τη Victoria Milan, ρίξε μια ματιά εδώ.